Tvaroh tvrdý na strouhání Boni
Tvaroh tvrdý na strouhání Boni je mléčný výrobek s vysokým podílem bílkovin, vyrobený z pasterovaného odstředěného mléka pomocí syřidla a mléčných kultur. Díky nízkému obsahu tuku (obvykle kolem 1–2 %) a tužší konzistenci je určen především k nastrouhání. Má jemně nakyslou chuť a suchou strukturu, která připomíná parmazán.
Z hlediska zdraví představuje tento typ tvarohu výborný zdroj kvalitních bílkovin, vápníku a vitamínů skupiny B. Je vhodný pro osoby hlídající příjem tuků a kalorií, sportovce nebo osoby na redukční dietě. Negativem může být vyšší obsah sodíku a potenciální nevhodnost pro osoby s laktózovou intolerancí, pokud není výrobek označen jako bezlaktózový.
Tvaroh tvrdý na strouhání Boni se hodí k nastrouhání na sladké i slané pokrmy. Tradičně se používá na české kynuté knedlíky s tvarohem a cukrem, do těstovin, do halušek, do náplní do koláčů nebo jako sypání na štrúdl. Díky své konzistenci se neroztéká, a tak dobře drží tvar i chuť při pečení.


