klobása čabajská
Tato uzenina, která je typická zejména pro maďarskou kuchyni, se vyznačuje specifickou ostrou chutí a sytě červenou barvou. Čabajská klobása se vyrábí z vepřového masa, v poměru dvě třetiny libového masa a jedna třetina bůčku. Maso se naloží do soli a cukru a nechá v chladu několik dní marinovat. Pak se pomele a dochutí mletou paprikou (půl sladké a půl pálivé), česnekem a kmínem. Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí se studeným kouřem z dřeva ovocných stromů
Čabajka a jí podobné uzeniny nejsou vhodné pro naše zdraví. Jsou totiž plné soli, která je velkou zátěží pro ledviny. Dále jsou zdrojem nevhodného tuku, což je rizikové pro vznik nadváhy, obezity a přidružených onemocnění. Výrobky, které se u nás prodávají pod názvem čabajská klobása, jsou často také zdrojem přídatných látek, z nichž některé mohou mít mnoho vedlejších účinků. Tyto látky nám nic dobrého nám nedávají.
Správná čabajská klobása má být v jednom dlouhém kusu – nemá být oddělována „na nožičky“ jako u párků. Kvalitní čabajská klobása výborně ochutí zelňačku a dodá správnou pikantnost do guláše. Čabajku nahraďte šunkou s vysokým podílem masa nebo přírodně upraveným libovým vepřovým masem.


